Yazar: Teoman
Ekim 28, 2013
Webtoon Nedir?
Webtoon, web ve cartoonun sonundaki -toonun birleştirilmasiyle türetilmiş bir kelimedir. Anlamı webcomicle aynıdır bu yüzden webtoon=webcomic demek yanlış olmaz ama Koreliler webcomici kullanmak yerine webtoon derler. Webton kavramı ilk olarak Kore'de ortaya çıkmış sorasında bir anda popüler olunca dünya tarafından kabul edilmiştir. En çok Korede çizilir ve en büyük okuyucu kitleside Korededir. Bu yüzden en uygun tanımı "Korelilerin manhwa çizim tarzını bilgisayar yardımıyla internet ortamında yayınlanmak için yapdıkları çizgi romanlardır."
Webtoonların normal manhwa veya mangalardan farkları ve genel özellikleri:
Webtoonlar renkli çizilirler. Bazıları renkli gibi gözükmesede bazı nesneler (genellikle para) renkli olabilmektedir (Ama istisnalarda mevcut). Webtoonlar sadece internette yayınlanmak için çizilirler ama bu basılmıyacakları anlamına gelmez. Popüler olan webtoonlar koşe kağıda orjinalindeki gibi renkli olarak basılırlar. Webtoonlarda sayfa diye bir kavram yoktur. Her bölüm tek parça veya sadece 3-4 parçanın birleşmesiyle oluşmuştur ve dikey ince bir şerit şeklindedir. En rahat klavyedeki yön tuşları yardımıyla aşşağı ve yukarı yaparak okunurlar. Ama basılırken sayfalara bölünerek basılırlar. Webtoonlarda konunun ilerleyişi genel olarak çok yavaştır. Normal manhwa veya mangaların nasıl bir şey olduğu ilk bölümden anlaşılırken webtoonlarda bu on bölümden fazla sürebilir. Konu yavaş ilerlemesinin nedeni çizimlerin mangalardan daha ayrıntılı olmasıdır. Eğer çizer çok yetenekliyse anime izlemiş gibi olabilirsiniz. Bazı webtoon çizerleri bazı yerleri gif tarzında hatta sesli şekilde bile yapabilmektedir.
Webtoonlar nasıl yapılır?
Genellikle popüler webtoonlarda 1 yazar 1 çizer 2 veya 1 asistan görev alır (Örn: Noblesse) . Bu en yüksek rakamdır ama çoğu webtoon tek kişinin kaleminden çıkar (Örn: Tower of God). Sadece kağıda çizen webtoon çizerini ben görmedim ama olabilirde bu konu hakkında bilgim yok. Ama genellikle grafik tablet yardımıyla bir resim düzenleme programıyla son halini alır (Photoshop veya Manga Studio gibi ama tam olarak hangi programları kullanıyorlar bilmiyorum). Efektler ve renklendirmede bilgisayar vasıtasıyla yapılır.
En sık kullanılan işlem basamağı:
1-Kağıda taslak çizilmesi
2-Kağıda doğru düzgün bir şekilde çizilmesi
3-Pilot kalem veya çizilenleri belli edicek başka bir kalemle çizilen şeylerin üzerinden gidilmesi (bu basamak atlanabilir)
4-Çizilenlerin taratılarak bilgisayar ortamına atılması veya kağıdı grafik tabletin üzerine koyup çizilen şeyin üzerinden geçilmesi.
5-Grafik tablet yardımıyla çizilenlerin üzerinden gidilmesi (Kolay gibi gözüksede grafik tablet aldığınız gibi bunu denemenizi önermem tablete alışana kadar sıkıntı çekersiniz).
6-Ayrıntıların, arka planın (kağıda çizilmemişse) ve efektlerin filan eklenmesi
7-Renklendirme
8-Boloncukların eklenmesi
Tabiki herkesin kendi yolu tekniği vardır o yüzden fazla buna takılmayın direk grafik tabletlede çizebilirsiniz mesela veya bazı şeyleri çizmeden fotoğrafı webtoona benzeterek güzel bir arka plan yapabilirsiniz. Sadece kağıda çizip photo shop'la üzerinde oynuyarak webtoon-manga karışımı bişeyde yapabilirsiniz. Uzunluğunda alt ve üst sınır olmaması ayrıca karikatüründe çoğu dilde olduğu gibi korecedede çizgiromanla sesteş olması karikatür şeklinde çizmeyide mümkün hale getirmiştir (Örn:http://comics.nate.com/webtoon/detail.php?btno=48742 )
En popüler webtoonlar:
Noblesse
Towe of God
Girls of the Wilds
Orange Marmelade
The God of Highschool
(webtoonlive, batoto (forumları)ve Türk çeviri gruplarına yapılan yorumlardan yola çıkarak yukarıdaki listeyi hazırladım.)
Türkçeye çevrilmiş webtoonlar
Ek olarak:Orjinal webtoonların en çok yayınladığı iki site: http://comic.naver.com/index.nhn ||http://comic.daum.net/home
Webtoonlar hakkında kısa bir video:
Yazıyı webtonlar hakkında bilgilendirmek için bir kaç forumda yazmıştım sonradan webtoontr'yi kurunca bir kaç kere düzenleyip bu halini almasını sağladım.